Nieuws

Exchange: “Go Green”

Op 27 april was het zover. We vlogen met 5 meiden en één jongerenwerker naar Oekraïne voor de uitwisseling “Go Green”. Eenmaal aangekomen in Oekraïne hebben we kennis gemaakt met de mensen uit de andere landen: Spanje, Bosnië, Malta, Turkije en Oekraïne zelf. Om elkaar beter te leren kennen werden er gedurende de hele week ice-breakers en kenningsmakingsspellen georganiseerd.  We sliepen met z’n allen in een mooi hotel vlakbij de zee. Zo werden er ook regelmatig tochtjes naar de zee gemaakt om de zonsopgang en de zonsondergang te zien.

Het thema van de uitwisseling was “Go Green”. Dit betekent dat we in deze week vooral veel bezig zijn geweest met het milieu. We hebben gepraat over milieubewustzijn en milieuvervuiling, en daarnaast hebben we ook met alle landen samen oplossingen proberen te bedenken. In Oekraïne zelf hebben we een kleinschalig milieuproject gedaan waarbij er in een klein dorpje 4 grote afvalscheidingsprullenbakken zijn geplaatst. Voor ons is dit heel normaal, maar voor het dorpje in Oekraïne was het een hele grote stap.

Daarnaast hebben we mogen presenteren voor de gemeente. Elk land gaf een presentatie over hoe alles rondom het milieu in hun land georganiseerd is. Uiteindelijk kwamen we toch wel tot de conclusie dat wij het in Nederland allemaal nog best goed geregeld hebben!

Naast de activiteiten die te maken hebben met het onderwerp van de uitwisseling was er ook nog even tijd om de stad/het land te verkennen. Zo hebben we een wandeling gemaakt door de catacombe en hebben we een bezoek gebracht aan een heel oud kasteel in Oekraïne.

Tijdens zo’n uitwisseling zie je niet alleen veel van het land waar je op bezoek bent, maar je ziet en leert ook veel van de andere landen, bijvoorbeeld door middel van de landenpresentatie die elk land geeft. Maar ook door de losse gesprekjes die er worden gevoerd en door de feestjes ’s nachts op de hotelkamer kom je veel te weten over de andere mensen. Doordat je een week lang zo intensief met elkaar bezig bent bouw je al snel een band op. Dat we op 4 mei alweer terug moesten vonden wij dan ook erg jammer, maar we kunnen met z’n zessen terugkijken op een geslaagde week.

Voor meer sfeerimpressies zullen de foto’s binnenkort op de site komen!

Laat een reactie achter